Salarisprofs

Salaris Blog

Han Bakker4-09-2017 12:01
Terwijl de verkiezingen al weer bijna een half jaar achter ons liggen en we geduldig moeten afwachten hoe de soap van een nieuwe coalitievorming gaat aflopen, dreigde demissionair vicepremier Lodewijk Asscher met een kabinetscrisis! Nee, echt! Serieus! En waarom? Nou, omdat hij wilde dat ….. nou ja, het is eigenlijk volkomen onbelangrijk wat Lodewijkje zei te willen, want het maakt Lodewijkje namelijk helemaal niets uit waarmee hij zich - dit keer in de blessuretijd van het kabinet Rutte-2 - kan profileren. Het enige dat bij hem telt is dát hij zich kan profileren!

Ik vind het een wat sneue bedoening....
Lees meer
Han Bakker31-07-2017 10:47
Subsidies. We komen in dit land om in de subsidies. Subsidies in allerlei vormen. Feitelijk hoor je er als burger niet bij, als je niet een of andere subsidie geniet. Subsidieregeling praktijkleren. Subsidieregeling verwijdering asbestdaken. Subsidieregeling opleidingen publieke gezondsheidszorg. Subsidieregeling voor duurzame energie in huis. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaat wel een subsidieregeling voor.

Wat zegt u? U krijgt geen subsidie? U vist achter het net? Hm, dat valt mee hoor. Want heeft u dan geen hypotheekrenteaftrek? Precies, is ook een subsidie. En u geniet toch ook van de algemene heffingskorting? En wellicht ook van...
Lees meer
Han Bakker21-06-2017 16:04
Met de vakantie in aantocht en de Nederlandse databundel nu ook bruikbaar op de Zuid-Europese stranden en campings, durf ik het aan u een wat langer blog voor te schotelen. Want het is naar mijn mening belangrijk om duidelijkheid te krijgen over hoe nu precies de heffing van bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) in elkaar steekt.

De Zvw: in wezen een volksverzekering, maar qua heffing een werknemersverzekering. Dat laatste betekent rekenen met loontijdvakken en hoe dat precies moet, welnu, daar is niet iedereen het over eens.

Een mooi voorbeeld daarvan zien we bij de sinds een paar weken actuele discussie...
Lees meer
Han Bakker10-05-2017 15:48
De kranten staan er bol van. De discussie over de invoering van een derde WW-jaar is opnieuw trending topic. Wat is er aan de hand?

Demissionair minister van SZW Lodewijk Asscher heeft sociale partners toestemming gegeven om afspraken te maken over de invoering van een derde WW-jaar, die zal worden gefinancierd uit bijdragen van werknemers.

Toestemming?
Da’s mooi, maar er zijn toch een aantal dingen die ik niet begrijp. Bijvoorbeeld dat Asscher ‘toestemming’ voor reparatie heeft gegeven. Hoezo: toestemming? Waarom moet een minister van SZW aan sociale partners toestemming geven om iets onderling af te spreken, als daar geen overheidsgeld...
Lees meer
Han Bakker11-04-2017 9:21
Toen ik begon in het loon- en premiewereldje, in het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw (inderdaad: weet je nog wel oudje?), toen hadden we nog een Ziektewet waar alle werknemers onder vielen. Dus niet alleen de vangnetgevallen zoals we die tegenwoordig kennen, maar echt alle werknemers.

Ik heb mijn lesboek uit die tijd nog. De ziektewetuitkering had een wachttijd van 2 dagen. Daarna begon de ziektewetuitkering van de bedrijfsvereniging, uitgekeerd door het GAK, SFB, GUO, BVG, Detam of Uszo. Zoals ik al zei: weet je nog wel oudje?

Die uitkeringen werden betaald uit de premies die...
Lees meer
Han Bakker8-03-2017 14:52
Het is weer verkiezingstijd. Oftewel: de dames en heren politici zijn nog meer dan anders bezig met zichzelf, met hun partij en, nou ja, vooruit, met het land.

Om die reden vind ik de verkiezingstijd een uitermate irritante periode, waarin ik mezelf zo veel mogelijk probeer af te schermen. Want als je niet uitkijkt word je 24/7 in alle mogelijke media overstelpt met prachtige verhalen van politici die net doen alsof ze zich net zo gewoon achten als u en ik. Oftewel: dat ze echte vertegenwoordigers van het volk (kunnen) zijn en dat we vooral op hen moeten stemmen.

Maar...
Lees meer
Han Bakker6-02-2017 11:20
Het is een rare tijd, zo in de aanloop naar de verkiezingen in maart. Het lijkt wel oorlog, in de zin dat ook in verkiezingstijd de waarheid als eerste sneuvelt. Wat krijgen we toch een hoop onzin over ons uitgestrooid. Zorgvuldig geselecteerd ‘nieuws’, volslagen eenzijdig belicht, opdat we als makke schapen richting de ‘juiste’ keuze kunnen worden geleid.

Worden we als burger dan niet beschermd door de vrije pers, die objectief en betrouwbaar de feiten tot ons brengt? Hm, daar heb ik mijn grote twijfels over. Want ook de dames en heren van de pers hebben hun politieke voorkeuren, waardoor...
Lees meer
Han Bakker21-12-2016 12:01
Oei. Is dat even een gewaagde titel. ‘Commissie Boot schenkt oude wijn in oude zakken.’ Kan dat zomaar? Weet ik eigenlijk wel over wie ik het heb?

Nou nee, eigenlijk niet. Nou ja, niet geheel.

Voor wie het even heeft gemist: de commissie Boot is door staatssecretaris Wiebes van Financiën aangesteld in verband met de problemen die zijn ontstaan door de afschaffing van de VAR. Met name de moeilijkheidsgraad van het kunnen bepalen of een arbeidsverhouding een dienstbetrekking is of niet, is door het wegvallen van de VAR weer zonneklaar geworden. De commissie Boot moet daarvoor snel oplossingen vinden.
Samenstelling...
Lees meer
Han Bakker1-12-2016 10:08
Het is dus uiteindelijk een volledige afgang geworden voor het kabinet: de afschaffing van de VAR. Een lang tegenstribbelende staatssecretaris Wiebes, die tegen beter weten in (hoop ik dan maar) zonder veel overtuiging maar bleef roepen dat het allemaal wel meeviel en dat we er alleen even aan moesten wennen, kon uiteindelijk ook niet meer ontkennen dat de wal het schip had gekeerd.

Wiebes komt vervolgens met een ‘geniale’ oplossing om de ontstane situatie het hoofd te bieden: de belastingdienst gaat gewoon een tijdje de wettelijke regels met betrekking tot de aan- of afwezigheid van een (fictieve) dienstbetrekking niet meer...
Lees meer
Han Bakker11-10-2016 13:55
In principe vreest elke schrijver van blogs en/of columns het moment waarop er niets meer is om over te schrijven. Dat de onderwerpen ‘op’ zijn. Dat alles al gezegd is.

Welnu, daar hoef je als blogschrijver op het gebied van loon- en premieheffing niet echt bang voor te zijn. Tjongejonge, hoe krijgen die mensen in Den Haag het toch elke keer weer voor elkaar om dingen te zeggen of te doen, die voor mij ‘blogstof’ opleveren.

Verkapte VUT-regeling?
Neem nou bijvoorbeeld die vertrekregeling voor ambtenaren bij de Belastingdienst. Ik meldde al eerder dat het de bedoeling was dat maximaal 5000...
Lees meer

Ideale werving en selectie voor de salarisadministratie

 

Al 10 jaar lang dé partner binnen salarisadministratie

Met opleidingen helpen we salarisprocessen te verbeteren