Salarisprofs

Wat is payroll?

Wat payroll is, is simpel. Het lastige is dat er voor heel verschillende typen dienstverleningen het woord payroll of payrolling wordt gebruikt. En dan is het ineens niet duidelijk meer wat er bedoeld wordt met 'payroll'.

Payroll zoals het woord payroll bedoeld is

Vertaald betekent payroll loonlijst of loonverwerking. En dat is precies waar onze wereld om draait. Als wij het woord payroll gebruiken bedoelen we de verwerking van het loon; salarisadministratie dus. En daar zijn we profs in!

Een payroll professional is dus exact hetzelfde als een salaris specialist. Toch gebruiken we de termen nu en dan door elkaar. Niet omdat we niet kunnen kiezen of omdat we payroll professional zo'n prachtige alliteratie vinden (salaris specialist is namelijk net zo mooi!). Er zijn nu eenmaal personen die de voorkeur geven aan het woord payroll of Engelse termen in zijn algemeenheid. Wij hebben daarover geen mening. Daarom mag je ons salaris specialisten, salaris professionals EN payroll professionals noemen.

Payrolling door professionals

De payroll wordt bij veel organisaties intern afgehandeld. Logisch, want salarisadministratie is een levensader van iedere organisatie! Dat hou je het liefst heel dichtbij. Je kunt wellicht in sommige situaties hulp gebruiken van buitenaf. Bijvoorbeeld omdat jouw payroll professional met zwangerschapsverlof gaat of een andere uitdaging heeft gevonden. Salarisprofs biedt ondersteuning in de vorm van Detacheren van payroll professionals en het Werven en Selecteren van salaris specialisten.

Tonnen te veel en miljoenen te weinig aan afgedragen premies

Salarisadministrateurs slaan alarm: verspilling van 75.000 euro

Payroll uitbesteden

Er zijn dienstverleners die de payroll van organisaties overnemen door deze extern uit te voeren. Een beetje oneerbiedig wordt dit ook wel 'het draaien van loonstroken' genoemd. Deze dienstverlening lijkt in sommige gevallen veel op detachering in payroll. In feite is er een groot verschil. De persoon die het werk verricht is in beide gevallen een payroll professional. Maar het overnemen van de payroll (voor kleine organisaties een optie) en dit dus extern uit laten voeren, vergt heel andere processen dan het detacheren van payroll professionals op jouw interne payroll afdeling.

 

payrolling door jouw medewerkers op de payroll van een ander te zetten

Sinds midden jaren '90 bestaat er een dienst die de bedenkers ervan payrolling zijn gaan noemen. Dit is een verwarrende term, want het heeft in de kern niets te maken met het verzorgen van de payroll. Deze vorm van payrolling geeft ondernemingen de mogelijkheid personeel aan te nemen en deze op de payroll van het payrollbedrijf te plaatsen. Hier gaat het over juridisch werkgeverschap. We begrijpen de keuze voor het woord payroll wel. Je plaatst jouw medewerkers namelijk op de payroll van een ander en vooral: de naam is wel catchy!

Vacatures
Vacatures
inRegio Eindhoven
inGelderland
inLandelijk

Cookie-instellingen