Noodfonds overbrugging werkgelegenheid

Door: Bron; Rijksoverheid 1-4-2020

Categorie├źn
:
Salarisadministratie,

Door de uitbraak van het Corona-virus heeft een groot deel van de Nederlandse ondernemers beroep gedaan op de werktijdsverkorting. Om werkgevers beter financieel te ondersteunen heeft het kabinet besloten om een nieuwe regeling in het leven te roepen. Het Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW).

Werktijdverkorting regeling
Het is vanaf nu niet meer mogelijk om een werktijdverkorting regeling aan te vragen. Indien u al een vergunning heeft ontvangen voor de werktijdverkorting blijft deze van kracht. Als u deze na de 6 weken periode wilt verlengen, moet u wel gebruik maken van de nieuwe regeling. Als u werktijdverkorting heeft aangevraagd maar hier nog geen bericht van heeft gehad, wordt deze beschouwd als een aanvraag voor de nieuwe regeling. Aanvragen die gedaan zijn voor 17:45 uur op 17 maart jl. worden automatisch doorgezet naar de nieuwe regeling.

Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW)
Via de nieuwe regeling kunnen werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij het UWV. U ontvangt dan een voorschot van het UWV zodat u uw werknemers gewoon door kunt betalen. Deze tegemoetkoming kan voor 3 maanden worden aangevraagd met de mogelijkheid tot verlenging van nogmaals 3 maanden. WW-rechten van de werknemers zullen in tegenstelling tot de werktijdverkorting niet worden gebruikt.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de regeling moet de werkgever aan de volgende voorwaarden voldoen:

Hieronder enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:

Noodfonds overbrugging werkgelegenheid aanvragen
Het is nog niet mogelijk om een aanvraag te doen voor deze vergunning. De exacte datum waarop dit kan wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Omzetverlies vanaf 1 maart komt in aanmerking voor de tegemoetkoming, het hangt dus niet af van de datum waarop u de aanvraag heeft gedaan.

Aandachtspunten
Reiskosten kunnen stopgezet worden zodra werknemers thuis zitten
Vakantiegeld uitbetalen mag wettelijk niet worden uitgesteld
U mag werknemers niet verplichten vakantiedagen op te nemen, in onderling overleg mag dit natuurlijk wel
Verlof wat al is geaccordeerd door de werkgever blijft wettelijk staan. Dit verlof komt dus niet automatisch te vervallen. Onderling kunt u hier wel andere afspraken over maken