Salarisprofs

Wie is hier nu gek?

Han Bakker 2-7-2015 9:47
Categorieën: Loon- en premieheffing

In toenemende mate word ik overmand door twijfels. Heel veel twijfels. Ik weet het zo langzamerhand niet meer. Ik vraag mij constant af: Ligt het nu aan mij of ligt het aan die anderen?

Laat ik het zo formuleren: in dit land is tenminste één iemand de weg kwijt, maar de vraag is wie dat is. Eigenlijk hoop ik dat meer mensen de weg kwijt zijn, want als het daadwerkelijk slechts om één iemand zou gaan, dan vrees ik dat ik het zelf ben. Dat ik zelf de weg kwijt ben. Want eerlijk gezegd: ik begrijp helemaal niets meer van de uitspraken en handelingen van onze bestuurlijke elite. En evenmin begrijp ik iets van de vaak lauwe manier waarop de pers daarop reageert.

Belachelijk
Voorbeelden? Waar moet ik beginnen? Je struikelt erover. De meest belachelijke opmerkingen van onze bestuurders, de meest belachelijke vragen, de meest belachelijke voorstellen: de kranten staan er vol mee. Dagelijks! Probleem is alleen dat het belachelijke óf niet wordt onderkend, of dat er nauwelijks op wordt gereageerd. We blijven er lijdzaam onder, terwijl het allemaal wel toch echt heel erg belachelijk is. Tenminste, volgens mij dan. Maar zie ik dat nu goed of niet?

Neem nou onze eigenste minister-president, die nieuwe werklozen verwijt dat ze zich direct bij het UWV melden, in plaats van eerst 4 weken op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dan denk ik: moet die man ons nu besturen? Een man die niet eens weet dat dat onmiddellijk melden wettelijk verplicht is, wil je tenminste je aanspraak op uitkering behouden. Want het UWV is onverbiddelijk: (veel) te laat gemeld, dan (geen) minder uitkering.

Oja, het UWV. Ook zoiets. Een opleiding tot helderziende wordt gesubsidieerd. Volgens mij is dat een cursus waarbij wordt geleerd hoe je mensen kunt oplichten. Maar dat is voor het UWV geen bezwaar, omdat de cursisten dat straks – baangegarandeerd - in loondienst gaan doen. Dan denk ik: wie is hier nu gek geworden?

Werkloosheid
Overigens, weet u waarom er zoveel ouderen werkloos zijn? Nee? Nou, VVD-kamerlid Anne Mulder weet het wel. Dat komt omdat al die ouderen seniorendagen hebben. Daarom worden ze niet aangenomen! Dus als ze die extra verlofdagen nu eens zouden afschaffen, dan is het probleem gelijk verholpen en kunnen al die dure subsidieregelingen om ouderen aan het werk te houden, ook worden afgeschaft. Aldus Kamerlid Mulder. Ik stel de vraag opnieuw: wie is hier nu gek geworden!?

Kan het zijn dat ik dat ben? Want het werk ligt blijkbaar inderdaad voor het oprapen. Lees het Sociaal Akkoord er maar op na. Er kunnen in een paar jaar tijd namelijk 125.000, ik herhaal, 125.000 extra banen worden gecreëerd om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te helpen. Dus naast de ruim 600.000 (zichtbare) werklozen die we nu hebben en die ook een baan nodig hebben, kunnen we daarnaast 125.000 extra banen creëren? En dat dan ook nog eens ondanks de opkomende robotica, die volgens accountantskantoor Deloitte 2-3 miljoen banen gaat kosten? En dat moet ik geloven? Wie is hier nu gek?

WW
Ben ik klaar? Nou, allesbehalve! Want we hebben ook nog het Centraal Plan Bureau (CPB), hét adviesorgaan van het kabinet. Dat komt ook nog met een geniaal advies om de werkloosheid onder ouderen op te lossen. Hoe? Nou simpel: door gewoon de duur van de WW-uitkering te bekorten! Want het is volgens het CPB duidelijk dat er wel degelijk genoeg werk is voor oudere werklozen, maar dat die gewoon niet willen werken! Was getekend: het CPB.

Dit geloof je toch niet! En dat soort totale onbenullen krijgt een belangrijke stem in ons land. Hoe kan het dat deze mensen niet onmiddellijk worden ontslagen vanwege overduidelijk gebrek aan kwaliteit?

Maar gelukkig hebben we minister Asscher, die vindt dat het voorstel van het CPB om de WW nog verder te versoberen, te ver gaat. En iedereen juicht hem daarvoor toe, terwijl deze bewindsman toch echt dezelfde persoon is onder wiens verantwoordelijkheid de WW flink is uitgekleed. Dit heeft dus heel veel weg van een perfect uitgevoerd een-tweetje tussen CPB en minister. Oftewel, wie wordt hier nu voor (de) gek gehouden?

De ultieme vraag
Kortom, ik struikel voortdurend over zaken waarvan ik denk: Dit kan toch niet waar zijn! Dit is toch te gek voor woorden! Maar ja, dat is mijn mening. En misschien ook die van u. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wat ‘gek’ is?

Ik herinner me een aflevering uit de (oude doos) serie The Twilight Zone, waarin een man op een (minder) goede dag geconfronteerd wordt met een omgeving – thuis, op het werk, op straat – die in snel tempo voor hem vreemde woorden gebruikt, die alle anderen wel begrijpen, maar hij niet. De vraag wie hier nu gek geworden is, stelt hij zich slechts één dag. Daarna pakt hij de leerboeken van zijn kinderen en begint de ‘nieuwe’ taal te leren: noodzakelijke aanpassing aan een nieuwe realiteit.

Wij lijken in ons land ook een nieuwe realiteit te hebben. Een nieuwe realiteit, waarin ouderen ook in de nieuwe belastingplannen weer achter het net vissen, omdat ze geen inkomen uit arbeid hebben. Een nieuwe realiteit, waarin VNO-NCW voorzitter De Boer uitroept dat bijstandsontvangers niet willen werken en ‘labbekakken’ zijn. Een nieuwe realiteit, waarin de beschikbaarheid van bitter lemon in de Tweede Kamer voor de Kamerleden belangrijker lijkt dan het volledig uitgekleed worden van de zorg.

Wat mij bij de ultieme vraag brengt.

Mag ik dat allemaal gek, belachelijk en ridicuul blijven vinden en dat als zodanig kenbaar maken in woord en geschrift? Of is deze nieuwe realiteit onze samenleving al zozeer binnengedrongen, dat ik me maar beter kan aanpassen, om te voorkomen dat ik mezelf wegzet als een mopperende oude zeur?

Voorwaar een lastig dilemma. Om gek van te worden!

Han Bakker – MBZ Consultancy

blog_image:profsg_14358236435594ee1b5d689.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen