Salarisprofs

De (naheffings) kater van het nivelleringsfeestje

Han Bakker 10-11-2014 11:25
Categorieën: Loon- en premieheffing

Als we eerlijk zijn, dan moeten we toegeven dat belasting- en premieheffing niet bepaald het meest populaire onderwerp is op feesten en partijen. Als arts of piloot krijg je meer aandacht als je praat over je beroep, dan als salarisadministrateur of medewerker bij de belastingdienst. Maar dat zou de komende weken best wel eens anders kunnen zijn, met Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw in het verschiet.

Want de twee vragen die zo’n beetje iedereen op dit moment op de lippen branden zijn: hoe hoog wordt MIJN naheffing volgend jaar en hoe KAN dat nou? En tja, alleen mensen die verstand hebben van loonheffing kunnen die vraag beantwoorden. Nou ja, de tweede dan, want de hoogte van het terug te betalen bedrag is natuurlijk voor iedereen anders.

Hoe KAN dat nou?
Als we de dames en heren politici mogen geloven, ligt het aan de belastingdienst. Die doet het weer eens een keer verkeerd. Elke burger moet die boodschap goed en duidelijk in het koppie gestampt krijgen, want straks zijn er weer verkiezingen en de burger mag het vertrouwen in de politiek niet verliezen. Het is dus de schuld van de belastingdienst en van niemand anders. Punt uit!

Het is een gemakkelijke weg die wordt gevolgd en ogenschijnlijk zonder risico, want wie weet nu eigenlijk hoe het werkelijk zit? Nou, denk ik dan, wij dus: de mensen die zich bezighouden met het vakgebied loonbelasting.

Wij wisten al het hele jaar dat dingen niet goed gingen. En die wetenschap hebben we uitgedragen. Nee, niet zozeer op feesten en partijen, want dan luistert er toch niemand. Maar wel bijvoorbeeld in artikelen en in gebruikersgroepen van Linkedin. Ik zelf heb er aandacht aan besteed in mijn blog Een addertje onder het ogenschijnlijk groene gras (januari 2014). Oftewel, het aanstaande probleem was allang onderkend.

Inkomensafhankelijke heffingskortingen. Het nivelleringsfeestje van het rode deel van het kabinet. Maar ja, wie in politiek Den Haag heeft aandacht voor de praktische gevolgen van politieke besluitvorming tijdens de politieke besluitvorming? Niemand dus. Ja, achteraf weten ze het allemaal zo goed. Dan komen er ingelaste vergaderingen waarin de verantwoordelijk minister of staatssecretaris alles moet komen uitleggen. Maar altijd achteraf.

Politiek spel en politiek imago
Kijk voor de aardigheid eens naar de lawine van vragen over de werkkostenregeling, die afgelopen week over staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes is uitgestort. Veel ervan, met name die door het CDA zijn gesteld, zijn goed. Zo goed zelfs, dan ik ze ervan ‘verdenk’ ruggespraak te hebben gehouden met een of meerdere belastingspecialisten van naam en faam. Het zijn vragen die raken aan het wezen van de regeling.

Maar mijn vraag aan de dames en heren Kamerleden is dan: waar was u de afgelopen 4 jaar, toen bleek dat deze o zo eenvoudige regeling door o zo veel werkgevers niet werd omarmd? Waar waren toen al uw vragen? Waarom zijn ze er nu pas, twee maanden voor de definitieve invoering van de regeling?

Goede vragen of slechte vragen: ze hadden veel eerder gesteld moeten worden. Maar de dames en heren politici lijken het spelen van het politieke spel en het najagen van het gewenste imago dikwijls belangrijker te vinden dan het zich – tijdig - verdiepen in ingewikkelde materie. Om dan wel vervolgens achteraf hun beklag te doen als de zaken in de praktijk niet goed uitpakken.

Belastingdienst op het matje
Zoals nu bijvoorbeeld. De belastingdienst wordt op het matje geroepen voor de komende naheffing bij 5-6 miljoen burgers, terwijl die dienst toch nauwelijks als hoofdverantwoordelijke kan worden aangewezen. Want dat zijn de politici die op het einde van 2013 nog graag een tweede nivelleringsfeestje wilden houden, dit keer via het inkomensafhankelijk maken van de algemene heffingskorting. Als je even nadenkt, dan weet je dat dat vragen om problemen is.

Oké, de belastingdienst heeft de tabellen voor 2014 niet of onvoldoende aangepast aan deze nivelleringsmaatregel. Misschien had het wel gekund, zo op de valreep van 2013, en misschien ook niet. En het is uitermate vervelend dat nu zoveel mensen een naheffingsaanslag krijgen.

Maar hou mij ten goede, elke specialist loonheffingen wist hiervan of had hiervan kunnen weten. Dus ook de fiscaal specialisten van alle politieke partijen. De politieke verontwaardiging van dit moment is dan ook óf alleen voor de bühne (er komen immers weer verkiezingen aan), óf het toont een groot brevet van onvermogen. In beide gevallen is dat een kwalijke zaak.

En nu?
Nivelleren via het opnemen van inkomensafhankelijke regelingen in de loonbelasting is niet de meest handige weg. Het gevaar van naheffing zit immers gewoon opgesloten in een systematiek, waarbij al in de loop van het jaar aan belastingplichtigen heffingskortingen worden toegedeeld, die feitelijk pas na afloop van dat jaar definitief kunnen worden berekend.

Hoe gaan we deze ‘weeffout’ oplossen? Krijgen we misschien straks de invoering van een Verklaring Geen Dertiende Maand of een Verklaring Geen Eindejaarsbonus? Ik bedoel, de Verklaring Geen Privé Gebruik was toch ook ‘de oplossing’ voor het probleem van de auto van de zaak in de loonheffing? Waar een politieke wil is, is ook best wel een fiscale weg te vinden. Hoe krom en hobbelig misschien ook.

Maar wellicht moeten we de nivelleringsfeestjes anders gaan organiseren, als je die tenminste echt zo nodig wilt houden. Gewoon, door simpelweg de tarieven van de belastingschijven aan te passen. Ja, ik weet het, dan wordt de nivellering zichtbaar voor iedereen en dus ook voor de kiezer! En niet elke politieke partij zit daar op te wachten. Maar toch, het zou de boel wel transparanter en daardoor beter uitvoerbaar maken.

Politiek is veel te belangrijk om (alleen) aan politici te worden overgelaten!

Ik weet het: het is eerder gezegd, het is vaker gezegd, maar verdraaid, wanneer onthouden we dat nou toch eens een keer?

Han Bakker – MBZ Consultancy

blog_image:profsg_141561606754609643ed3aa.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier


Seminar Belastingplan 2015
Salarisprofs organiseert op dinsdag 25 november het Seminar Belastingplan 2015. Han Bakker praat u bij over nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied van de salarisadministratie. Voor meer informatie en voor het aanmelden klik op onderstaande button.

blog_image:profsg_14156163995460978f85bdf.png:end_blog_image

 

Reageer

Cookie-instellingen