Salarisprofs

Waar is het feestje? Daar is het feestje!

Han Bakker 31-10-2013 9:57
Categorieën: Loon- en premieheffing

De klok is weer een uurtje teruggezet, het wordt ’s avonds weer wat vroeger donker. Ha gezellig, de feesttijd breekt weer aan. Eens kijken waar we ons op kunnen verheugen.

Het Sinterklaas-feest
Ja, dat feest was vroeger een zekerheidje. Een hoogtepunt voor zowel jong als oud. Maar de tijden zijn veranderd. De lol raakt er langzamerhand steeds een beetje meer van af. Kwam dat vorige jaren nog omdat al in september de pepernoten in de winkel lagen en al in oktober de eerste Kerstbomen te koop stonden, nu is de Zwarte Piet discussie de schuldige. Tjonge, wat een gedoe. Zelfs de Verenigde Naties wordt erbij gehaald. Er zou sprake zijn van discriminatie en racisme. Voor- en tegenstanders halen steeds feller uit, met de nog gelovige kinderen als onschuldige slachtoffers. Wat een intrieste bedoening.

Maar er liggen gelukkig ook nog andere feestjes in het verschiet. Voor elk wat wils.

Het nivellerings-feestje
Zoals bijvoorbeeld het nivelleringsfeestje van de PvdA! De net-niet invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie vorig jaar was natuurlijk even vervelend en inderdaad, ook het inkomensafhankelijke eigen risico gaat nu definitief niet door, maar ze hebben wel de afbouw van de algemene heffingskorting binnengehaald. Dat is genoeg reden voor een feestje, dunkt me.

Oké, de volledige afbouw tot nihil is vooralsnog van tafel door dat vermaledijde Herfstakkoord, dat gesloten moest worden met die drie oppositiepartijtjes. Die wilden minder nivelleren, dus wat moet je? Maar hoop doet leven en volgend jaar is er gewoon weer een nieuwe ronde, met nieuwe nivelleringskansen. Toch?

Het nog-verder-stigmatiseren-van-ouderen-feestje
In de tussentijd kunnen de pijlen nog maar eens extra gericht worden op die rijke ouderen, die volgens de financieel specialisten van de PvdA, de Kamerleden Nijboer en Groot, wel profiteren van voorzieningen als AOW en AWBZ, maar daar niet aan meebetalen.

Ik weet niet of ik nu boos moet worden of verdrietig. Ik denk toch maar het laatste, want het is werkelijk ontzettend verdrietig om deze twee zogeheten specialisten (ik krijg het woord bijna niet uit m’n toetsenbord) deze onzin te horen verkondigen.

In de eerste plaats zijn AOW en AWBZ geen voorzieningen, maar (volks)verzekeringen en dat is echt iets anders. In de tweede plaats betalen gepensioneerden wel degelijk premie AWBZ en in de derde plaats hebben gepensioneerden geen ontheffing van premiebetaling AOW. Ze zijn gewoon klaar met betalen.

Zucht. Ik blijf het uitleggen, maar wordt er naar geluisterd? Niet dus. Verdraaid, ik denk dat ze bij de NSA inmiddels meer van dit onderwerp weten dan bij de PvdA.

Het geld-ophaal-feestje
Maar waarom wordt er eigenlijk niet naar geluisterd? Simpel: dat zou geld kosten. Het gaat namelijk allang niet meer om inhoud, het gaat alleen nog maar om resultaat. En dat is zoveel mogelijk geld ophalen. Feitelijk is het een soort omgekeerd Sinterklaasfeest. Niet brengen, maar halen. En bij wie wordt er dan gehaald? Bij de rijke ouderen.

Oeps, ik denk dat een aantal hoge heren en dames in Den Haag mij nu betichten van het gebruik van een pleonasme. Rijke ouderen, dat is voor hen zo’n beetje hetzelfde als een ronde cirkel. Of een witte schimmel. Hé, daar is de Sinterklaasgedachte weer. Ik kan me er kennelijk moeilijk van losmaken. Dat komt waarschijnlijk omdat ik niet wil dat ouderen continu de zwarte piet krijgen toegeschoven. Tjonge, wat een flauwe woordspelingen. Even uitkijken nu, dat het niveau van dit blog niet te veel daalt.

Het spaartegoed-afroom-feestje
Over daling van niveau gesproken, wat te denken van mevrouw Christine Lagarde van het IMF, het Internationaal Monetair Fonds? U weet wel, die club van de Verenigde Naties die zo goed weet hoe we uit de crisis moeten komen. Was eerst nog draconisch bezuinigen het devies, sinds een maand of 6 is dat veranderd in de oproep aan overheden om extra geld uit te geven. Maar ja, hoe doe je dat als armlastige overheid?

Welnu, dat probleem onderkent mevrouw Lagarde ook. Om die reden heeft ze haar mensen laten uitrekenen wat het zou opleveren, als de 15 overheden in de eurozone 10% van alle spaartegoeden van hun burgers zouden confisqueren.

Dat wordt dan zoiets van ’s ochtends wakker worden, even op Mijn ING of iets dergelijks je spaarsaldo controleren en hups, je blijkt 10% van je geld kwijt te zijn. En nee, het is geen vergissing van de bank, je ontvangt geen 200 gulden, je bent gewoon 10% armer! Flink balen dus. Maar er is ook goed nieuws: er wordt niet gediscrimineerd. Absoluut niet! Want daar bezondigt het IMF - als onderdeel van de VN – zich uiteraard niet aan. Nee, iedereen raakt in haar ‘theoretische voorstel’ 10% kwijt: zowel jong als oud, zowel arm als rijk. (Oeps, daar ga ik weer, met m’n pleonasmen.)

Mevrouw Lagarde bezweert dat het slechts om een vingeroefening gaat. Welke vinger ze precies heeft geoefend, laat ze in het midden (…), maar ik heb zo m’n vermoedens.

De eindejaars-actualiteiten-feestjes
Kijk, dat zijn natuurlijk feestjes die nooit verloren gaan. Samen met vakgenoten de wijzigingen voor het nieuwe jaar aanhoren. Samen lachen, samen huilen. Dat is toch vele malen beter dan je je in je eentje verwonderen of verbijten over iets wat je in de krant hebt gelezen of op internet hebt gezien? Toch?

Zelf mag ik ook dit jaar weer een aantal presentaties geven en ik verheug me er echt op. Het is leuk om te doen: delen van zowel kennis als ergernissen. Zoals bijvoorbeeld het feit dat het kabinet velen van ons een TESLA onthoudt! Gevalletje van discriminatie van jongeren? Ik leg het u straks op één van de feestjes graag uit! Tot dan!

Han Bakker – MBZ Consultancy

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier


Salarisprofs Seminar
Salarisprofs organiseert op dinsdag 26 november ook een feestje, namelijk het Seminar Belastingplan 2014. Han Bakker praat u bij over nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied van de salarisadministratie. Voor meer informatie en voor het aanmelden klik op onderstaande button.

 

Reageer

Cookie-instellingen