Salarisprofs

Loonstrook 2015: Kamerleden, stel uw vragen NU!

Han Bakker 9-12-2014 11:06
Categorieën: Loon- en premieheffing

In de afgelopen weken mocht ik weer een aantal eindejaarspresentaties verzorgen. Ik vind dat altijd leuk om te doen. Een zaal vol vakgenoten en dan samen kijken naar de zin en onzin van alle plannen voor het nieuwe jaar.

Samen kijken vind ik belangrijk. Immers, niemand heeft de wijsheid in pacht, ook niet degene die wat eerder dan anderen zich in de plannen voor het volgend jaar heeft verdiept en daarvan aan de anderen verslag doet. Het gaat veel meer om alle voorgenomen wijzigingen te kunnen duiden, te begrijpen waarom het kabinet ze voorstelt en om na te gaan wat de consequenties ervan zijn. Zowel de bedoelde als de onbedoelde.

Een vast onderdeel in mijn presentaties is het tonen van de eerste bruto-nettoberekeningen, om die uitkomsten vervolgens te vergelijken met die van het voorafgaande jaar. Hoe groot zijn die verschillen, zijn ze positief of negatief, maar vooral: kan ik ze verklaren? Want om er zeker van te zijn dat ik geen fouten maak, moeten de uitkomsten logisch zijn. Moet ik ze kunnen begrijpen. Want pas als ik ze begrijp, kan ik ze uitleggen en kan ik er zeker van zijn dat de uitkomsten kloppen.

Zo ook dit jaar. Ik verwerkte alle nieuwe bedragen en tarieven in mijn eigen model, drukte op de knop en keek verbijsterd naar de uitkomsten. Hè?

Is dit nivelleren?
De cijfers staarden mij aan. Ik kon mijn ogen niet geloven. Hoe kan het zijn dat de mensen met een laag loon er in 2015 op achteruit gaan? Iemand met een brutoloon van € 1250 per maand met maar liefst 10 euro! Dat is 0,9% minder dan in 2014. Terwijl iemand met een maandloon van € 5000 er in 2015 bijna 1,9% op vooruit gaat. En dat met de PvdA in het kabinet? Dat kan toch niet kloppen!

Ik ging over op check en double-check. De uitkomsten bleven dezelfde: mensen met een laag loon gaan er op loonstrook op achteruit! Ik ging de verschillen controleren door het effect van elke verandering apart door te rekenen. Het maakte niets uit: het resultaat bleef gelijk.

Dit kon toch niet waar zijn? Rekentechnisch misschien wel, maar politiek toch niet? Dus wat zag ik over het hoofd? Het bleef schimmig, totdat me wat begon te dagen. Zou het soms te maken kunnen hebben met de soap rond de inkomensafhankelijke heffingskortingen? U weet wel, die inkomensafhankelijke belastingkortingen die in 2014 (nog) niet (volledig) in de tabellen zijn verwerkt, waardoor heel veel mensen volgend jaar een naheffingsaanslag kunnen verwachten.

De politiek verwijt het de belastingdienst en die kaatst de bal weer terug, maar in elk geval zou de zaak voor 2015 opgelost moeten zijn. Oftewel, de belastingtabellen 2015 zijn aangepast aan de nieuwe nivelleringsmaatregelen. Aha, zou daarin de verklaring wellicht te vinden zijn?

Inkomensafhankelijke opbouw en afbouw
Ik begon de tabellen voor 2014 te vergelijken met die voor 2015 en wat blijkt?

In 2014 wordt voor de berekening van de inkomensafhankelijke arbeidskorting en werkbonus al in de tijdvaktabellen rekening gehouden met het ontvangen van vakantietoeslag. Dit betekent dat de gevolgen van het ontvangen van vakantietoeslag voor deze beide inkomensafhankelijke heffingskortingen in 2014 tijdvaksgewijs worden verwerkt en direct op de loonstrook zichtbaar worden. Voor werknemers met een laag loon biedt deze gang van zaken het voordeel dat zij al maandelijks kunnen genieten van de korting die met het ontvangen van vakantietoeslag wordt opgebouwd. Voor werknemers met een hoger loon die al in de afbouwfase zitten, geldt het omgekeerde: zij betalen maandelijks al wat heffingskorting terug vanwege de vakantietoeslag.

In 2015 wordt het anders geregeld. De vakantietoeslag wordt dan voor de berekening van de arbeidskorting niet langer verwerkt in de tijdvaktabellen, maar in de tabel bijzondere beloningen. Gevolg is dat de loonstrook in 2015 zowel de plusjes van de opbouw als de minnetjes van de afbouw van de inkomensafhankelijke arbeidskorting mist. Oftewel: de loonstrook van de werknemer met een laag loon gaat er op achteruit en die van de werknemer met een hoog loon gaat er op vooruit.

Et voilà: de verschillen op de loonstrook zijn verklaard! Hoera! Probleem opgelost? Nou, niet helemaal.

Tabel bijzondere beloningen 2015
Behalve dat het politiek gezien natuurlijk wat minder gelukkig is dat mensen met een laag loon er in 2015 op de loonstrook op achteruit gaan, is er ook nog wat vreemds aan de hand met de tabel bijzondere beloningen 2015. Want daarin wordt namelijk wél (voor het eerst) rekening gehouden met de inkomensafhankelijke afbouw van heffingskortingen, maar niet met de inkomensafhankelijke opbouw ervan! Raar maar waar.

Dit betekent dat in 2015 de vakantietoeslag wel zwaarder kan worden belast vanwege de eventuele afbouw van arbeidskorting (-4%) en algemene heffingskorting (-2,32%), maar dus niet lichter voor werknemers met een tijdvakloon dat zich nog in de opbouwfase van de arbeidskorting bevindt. Anders gezegd: werknemers met een laag loon vissen in de loonbelasting simpelweg achter het net! Zij krijgen niet waar ze recht op hebben. Dat wil zeggen, niet in de loonbelasting. Willen ze alsnog hun rechtmatige arbeidskorting binnenhalen, dan zullen ze een aangifte inkomstenbelasting 2015 moeten doen. Dit lijkt me nou niet bepaald een bedoeld effect van het nivelleringsfeestje.

En nu?
Werknemers met een laag loon lijken de klos te worden van de aanpassing van de belastingtabellen voor 2015. Ze ontvangen minder loon op de loonstrook en ze moeten het verschil maar zien te krijgen via een aangifte inkomstenbelasting.

In vakkringen is hierover inmiddels al bericht; zie onder meer de Linkedgroep Payroll. Maar de vraag is of ze het in politiek Den Haag ook weten. Met de wijsheid van vorig jaar in het achterhoofd vrees ik met grote vreze.

Dus vandaar mijn oproep aan onze dames en heren politici: als u niet akkoord bent met deze gang van zaken, stel hierover dan NU uw vragen aan staatssecretaris Wiebes van Financiën en niet pas straks, achteraf, als de eerste loonstroken van januari op de deurmat zijn geploft en de publicitaire hel daarover is losgebarsten.

Ik weet het: het is december, het Kerstreces lonkt, u bent natuurlijk hartstikke moe, maar kom op, denk aan de komende verkiezingen, tanden op elkaar en vooruit, stel die vragen! NU!

Han Bakker - MBZ Consultancy

blog_image:profsg_14181200985486cba23bf30.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen