Salarisprofs

Komt een man bij de supermarkt

Han Bakker 26-5-2015 13:20
Categorieën: Loon- en premieheffing

De vakantietijd is weer in aantocht. De mooiste tijd van het jaar. Zeker in de aanloop ernaartoe, als voorpret nog koning is en realiteit nog  geen roet in het idyllisch eten heeft kunnen gooien. 

Ter voorbereiding ga je extra inkopen doen in de supermarkt op de hoek. Normaliter doe je dat maar één keer in de maand, maar in mei is dat altijd tweemaal. Want dan heb je gewoon extra dingen nodig. Het is overigens een mooie zaak, die supermarkt op de hoek, en niet duur. Zeker vanaf januari niet, toen de prijzen opeens een stuk omlaag gingen. Fantastisch; je houdt daardoor elke maand gewoon meer geld over! Je blijft er dan ook trouw komen.

Extra inkopen

En zo sta je dus in mei een keertje extra met je karretje bij de kassa. Maar verdraaid, wat gebeurt er nu? Je moet opeens meer betalen. Heel veel meer! Je vraagt het na bij de caissière. “Tja, meneer, het staat zo in de kassa. De computer berekent het allemaal en dan klopt het.”

Het staat in de computer en dan klopt het?! Verdraaid, weer dat stomme excuus. Het is altijd de schuld van de computer. Maar dit accepteer je niet! Je vraagt naar de bedrijfsleider; die mag het komen uitleggen!

De bedrijfsleider arriveert en komt met een ongelofelijk verhaal: je hebt de afgelopen maanden teveel korting gehad en daarom moet je nu veel meer betalen. Dat komt omdat je deze maand tweemaal boodschappen doet in plaats van slechts eenmaal. Daar is geen rekening meegehouden bij de berekening van de maandelijkse korting. Dat geldt overigens niet alleen voor jou, maar ook voor de andere klanten. Ook zij moeten hun teveel gekregen korting terugbetalen. Zo zit dat. Duidelijk, meneer?

Teveel korting ontvangen

Duidelijk? Allesbehalve! Je wordt gek! Maanden teveel korting krijgen en dat dan nu opeens terug moeten betalen, omdat ze er geen rekening mee hebben gehouden dat je in mei tweemaal boodschappen komt doen? Waar slaat dit op? En trouwens, je komt in mei altijd tweemaal en je ben echt niet de enige, dus dat hadden ze kunnen weten.

Dit kan toch niet waar zijn. Waarom niet in één keer goed afgerekend? Dit slaat écht nergens op! De reeds ontvangen kortingen heb je immers allang ergens anders aan uitgegeven en met deze terugbetaling heb je helemaal geen rekening gehouden. Dat komt slecht uit, zo vlak voor de vakantie. Want er moeten tickets worden betaald en ook nog wat uitstaande schulden. Verdorie nog aan toe. Schrale troost: je bent niet als enige de klos; de andere klanten moeten ook terugbetalen.

Je kijkt achter je. Daar staat die patser die je al vaker hebt gezien. Met z’n belachelijk dure leasebak en z’n altijd volgeladen boodschappenwagentje. Zal wel een goede baan hebben. Bij een bank of zo. Haha, dat wordt lachen! Want ook hij komt deze maand voor de tweede keer. Eens kijken wat hij moet terugbetalen; dat zal wel een hele hoop zijn. Dat verzacht de pijn een beetje.

Rijke patsers

Maar wat blijkt tot je stomme verbazing: er gebeurt helemaal niets! Die man hoeft helemaal geen korting terug te betalen. Je kijkt verbijsterd naar de bedrijfsleider en stamelt: “En hij dan? Hij komt toch ook voor de tweede keer!” De bedrijfsleider kijkt begripvol. Hij legt uit dat deze meneer niets hoeft terug te betalen, omdat hij nooit teveel korting heeft gehad.

Nooit teveel korting gehad? Terwijl hij zo’n goede klant was? Met z’n altijd volle boodschappenwagentjes? Hoe kan dat?

De bedrijfsleider haalt z’n schouders op. Tja, het waarom weet hij ook niet. Maar het staat in de computer en alle prijzen en kortingen worden door het hoofdkantoor ingevoerd. Via tabellen of zo, heeft hij zich wel eens laten vertellen. Hij weet er ook het fijne niet van, maar het zal ongetwijfeld goed zijn.

Je loopt verward en vol onbegrip de zaak uit. En boos! Want verdraaid: de rijke patsers ontspringen de dans weer en niemand kan uitleggen waarom. Het enige wat je te horen krijgt: het staat in de computer en die is door het hoofdkantoor gevuld met cijfers uit tabellen of zo, en dus zal het wel goed zijn. En dus zal het wel goed zijn? Het wordt hoog tijd om een andere supermarkt op te zoeken. Hier zien ze je niet meer terug!

Achter je hoor je de bedrijfsleider nog roepen: ‘Vanaf volgende maand krijgt iedereen gewoon weer de vertrouwde korting, hoor!’ Je schudt je hoofd: ze zijn bij die supermarkt volkomen de weg kwijt! Wat een idioten.

Vakantiegeld

Je spoedt je naar huis. Ha, daar ligt je loonstrook van mei. Gelukkig. Je salaris plus je vakantiegeld. Dat extraatje kun je goed gebruiken, om de pijn van die opeens flink duurdere boodschappen wat te verzachten.

Misschien is je vakantiegeld dit keer zelfs wel hoger dan vorig jaar. Dat zou helemaal mooi zijn. Zo gek gedacht is dat niet, want je nettosalaris is in januari immers ook opeens omhoog gegaan. Allemaal dankzij de belastingmaatregelen van het kabinet. Een goed kabinet hoor, want het heeft ervoor gezorgd dat je elke maand van hetzelfde brutoloon gewoon netto meer overhoudt. Bewindslieden naar je hart derhalve en dat heb je ook laten blijken, bij de verkiezingen van afgelopen maart.

Vol verwachting maak je dan ook de envelop open. Je ogen zoeken en vinden het nettobedrag onderaan de strook.

What the ^%$#@!!

Han Bakker – MBZ Consultancy

blog_image:profsg_1433331303556ee66780a3e.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen