Salarisprofs

Van komkommer naar kommer-en-kwel

Han Bakker 27-8-2013 13:23
Categorieën: Loon- en premieheffing

Terwijl een deel van ons land nog lekker vakantie viert (ik hoop in het buitenland, zonder televisie, krant en internet), is de heerlijke, ontspannen komkommertijd al weer voorbij. Helaas. De dames en heren politici zijn weer in het land en dat zullen we weten ook.

Zit je als bezoeker van Lowlands lekker ontspannen te luisteren naar je favoriete muziek, word je tijdens een intermezzo – zo meldt het Algemeen Dagblad - verrast door een optreden van onze minister van Financiën Je-róééén Dijs-sel-blóééém!!

Die komt - gehuld in spijkerbroek - even snel de 4 problemen schetsen waar de economie mee kampt: de huizenmarkt (‘We hadden veel eerder de renteaftrek moeten beperken’), de pensioenen (‘We hebben beloftes gedaan die we niet kunnen waarmaken’), de bankensector (‘Die heeft miljarden gekost en het is zeer de vraag of we dat geld allemaal terugkrijgen’) en de eurocrisis.

Ja, daar zit je op te wachten in je vakantie! Op zo’n neerslachtig verhaal. Way to go Jeroen! Zo krik je het consumentenvertrouwen lekker op!

Want daar draait het tegenwoordig allemaal om: het terugwinnen van het consumentenvertrouwen. We moeten als burger immers geld uitgeven. Maar ja, vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Zeker als er HU! wordt geroepen. En dat hebben onze vaderlandse politici van het politieke midden heel lang en heel hard gedaan. HU!HU! En onze Jeroen blijft het doen, ook als we ons proberen te ontspannen tijdens een muziekfestival. Je zou bijna denken dat er verkiezingen aan zitten te komen.

De juiste aanpak?

Maar los hiervan, waarom zouden we de probleemanalyse en oplossingsrichting van Dijsselbloem en zijn politieke vrienden eigenlijk moeten geloven? Geloven dat ‘we’ het toen niet goed hebben gedaan, maar dat de huidige aanpak van bezuinigingen en lastenverzwaringen wel goed is?

Econoom Paul Krugman, winnaar van de Nobelprijs voor Economie en dus niet de eerste de beste, acht de Nederlandse aanpak juist niet juist. Hij vergelijkt de situatie in Nederland met die in België en stelt vast dat het in België beter gaat. Naar zijn mening hebben de Belgische politici met hun besluiteloze nietsdoen hun land een betere dienst bewezen dan de dames en heren van het Nederlandse politieke midden, die eensgezind en vastberaden alles precies fout hebben gedaan! Het zal je maar gezegd worden.

Volgens oud-minister van Financiën Onno Ruding doet België het beter, omdat daar het consumentenvertrouwen hoger is. Hoe zou dat nou toch komen, Onno? Zijn de Belgen gewoon te dom om in te zien hoe slecht het met hen gaat? Of zou het komen omdat ze daar niet continu worden doodgegooid met verontrustende berichten over hun economische toekomst en evenmin overstelpt worden met allerlei lastenverzwaringen?

Hoe je het ook wendt of keert, we zijn gewoon het slechtste jongetje van de klas. We zijn tegelijk ook het braafste jongetje van de klas, want we willen koste wat kost vasthouden aan de in Brussel afgesproken methode van bezuinigingen en lastenverzwaringen, ook al scoren we daarmee een dikke onvoldoende voor het vak economie. Onze welvaart wordt er niet beter van en ons welzijn al helemaal niet. Maar afspraak is afspraak, aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, dus we gaan stug door op de ingeslagen weg.

Code Oranje!

Dat moet ook wel, want volgens Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, de boy wonder van ons kabinet, wordt het er allemaal niet beter op. De bewindsman heeft alarm geslagen over het vrije werkverkeer in Europa en de komst van talloze goedkope arbeidskrachten uit Oost Europa. Op 1 januari 2014 gaan ook nog eens de grenzen open voor Bulgaren en Roemenen. Er dreigt volgens de minister een ‘race naar beneden’ en ‘dijken staan op doorbreken’. Oftewel, ‘het is code Oranje!’

Tja, en wat doe je als de dijken op doorbreken staan? Zandzakken bij de grens plaatsen, om de stroom tegen te houden? Nee, dat doet onze Lodewijk niet. Die houdt het bij een oproep aan Brussel om nieuwe regels te stellen om het vrije verkeer van werknemers aan te pakken. Het probleem is echter dat het vrije verkeer van werken en wonen nu juist één van de peilers van de Europese Unie is! Het lijkt me dus niet dat Brussel dat gaat indammen. De oproep van Asscher komt dan ook wat wereldvreemd, in dit geval ‘europavreemd’, over.

Maar gelukkig voor hem heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) inmiddels becijferd dat er niet meer dan 6.000 Roemenen en Bulgaren onze kant op zullen komen. Wat een opluchting! Dat valt hartstikke mee. Toch? Alhoewel, riep het CPB dat destijds ook niet over de komst van het aantal Polen? Dat het mee zou vallen: zo tussen de vijf- en tienduizend? Het werden er wat meer, zo’n 200.000. Dus zo goed is het CPB niet, met het doen van voorspellingen. Misschien dan toch maar wat zandzakken bestellen?

Als het niet zo erg zou zijn, zou je er bijna om kunnen lachen. Een kabinet dat zijn financieel-economisch beleid blijft baseren op ramingen van een bureau, dat er elke keer weer in slaagt om er met zijn berekeningen volledig naast te zitten. Dat is statistisch gezien bijna onmogelijk, dus eigenlijk is het best wel knap dat het CPB dat elke keer toch weer voor elkaar krijgt. Een bijzondere kwaliteit, zullen we maar zeggen.

Van komkommer naar kommer-en-kwel

Inmiddels is het al weer bijna september. De tijd van komkommer-berichten is voorbij, de tijd van ‘kommer-en-kwel-berichten’ ligt voor ons. Professioneel kunnen we er ons niet aan onttrekken, maar privé misschien wel. Dus zoek naar leuke berichten en probeer dat zomerse komkommergevoel vast te houden. Het bericht dat Ahold topman Dick Boer vindt dat het de schuld van het kabinet is dat Nederland nog steeds in een economische recessie zit, slaan we dus gewoon over.

Eens even kijken of ik nog een leuk bericht kan vinden. Ja, hier bijvoorbeeld. Rijkswaterstaat maakt zich klaar voor de winter en begint vandaag met het vullen van de eerste van vijf grote strooizoutsilo's in Nederland ……

Oké, ik geef toe, er zijn betere voorbeelden denkbaar, maar u begrijpt hopelijk wel wat ik bedoel. Hou vast, dat zomergevoel! Zo lang mogelijk!

Han Bakker – MBZ Consultancy

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen