Salarisprofs

Toch nog maar een jaartje uitstellen?

Han Bakker 4-9-2014 10:34
Categorieën: Loon- en premieheffing

Vindt u het ook zo spannend? Het is nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het zover. Dan weten we het. Of ze hun belofte nakomen. Of dat we toch weer teleurgesteld zullen worden.

Want teleurstellingen, ja, die hebben we wel te verteren gekregen. Het ging jaren voorspoedig. Toen werd het ene goede nieuws na het andere gepresenteerd. Maar de laatste tijd valt het allemaal flink tegen. Dat wil zeggen, voor de mensen dan die het interesseert. Want laten we wel wezen, dat geldt niet voor iedereen. Mijn vrouw bijvoorbeeld zal het een worst wezen. Haar interesseert het geen biet. Maar ik, en met mij vele anderen, willen wél weten hoe de nieuwe iPhone eruit komt te zien en of we nu eindelijk een iWatch krijgen. Ja, het wordt weer een hele belevenis, het Apple-event op 9 september. Ik kan niet wachten!

Geen en wel nieuws
Wat zegt u? Ah, u dacht dat ik het over de kabinetsplannen voor volgend jaar had. Over Prinsjesdag. Welnee, dat is toch allemaal – gaap – al bekend. We gaan erop vooruit, dat betekent, we gaan er minder op achteruit dan de afgelopen jaren. Dat is het goede, nou ja, het minder slechte nieuws. Een heel kwart procent! Het is ongelofelijk, niet alleen dat ze dat voor elkaar hebben gekregen, maar nog meer dat ze het hebben kunnen berekenen.

Wel nieuws was dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aankondigde dat hij de gegevens van onze vliegreizen gaat bewaren, in de strijd tegen het jihadisme. Ja sorry hoor, maar dat slaat toch helemaal nergens op! Een halfbakken maatregel! Daar win je de oorlog niet mee! Want reizen jihadisten soms nooit met het openbaar vervoer of met de auto? Precies, ook die reisbewegingen zullen moeten worden bewaard en dankzij de OV-chipkaart en een verplicht te stellen kastje in de auto is dat een fluitje van een cent.

En nou ik erover nadenk: het blijven toestaan van cash geld dat anonieme betalingen mogelijk maakt, dat is natuurlijk ook levensbedreigend voor onze democratie. Dus weg met de flappentap en alleen nog maar elektronische betalingen toestaan! Pas als de overheid precies weet wie wat in Nederland uitspookt, zijn we weer vrij en veilig. Wat zegt u? Big brother is watching you? Onzin! U heeft toch niets te verbergen? Nou dan!

Autobrief 2.0
Trouwens, zo’n jihadisme-bestrijdend-kastje in de auto kan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ook prima gebruiken, als hij de bijtelling van de auto van de zaak afhankelijk zou willen maken van het aantal gereden privékilometers. Dat idee leefde bij Wiebes’ voorganger Frans Weekers, die zei dat eerlijker te vinden dan het huidige systeem van alles (bij meer dan 500 privékilometers) of niets. Dus het mes kan dan aan twee kanten snijden: het jihadisme wordt bestreden en de staat haalt meer, eh, ik bedoel, eerlijker belastinggeld binnen. Maar misschien vindt Wiebes het milieu belangrijker dan eerlijk heffen en komt er een staffeling naar CO2-uitstoot, met meer klassen dan nu het geval is. Wat het gaat worden is nog niet bekend; we zullen de Autobrief 2.0 moeten afwachten, die kort na Prinsjesdag zal verschijnen.

Werkkostenregeling wordt verplicht
We zullen ook moeten afwachten of de Werkkostenregeling inderdaad op 1 januari verplicht gaat worden voor alle werkgevers. Het lijkt een gelopen race en eigenlijk wordt het ook wel eens tijd dat er aan de soap van wel/niet verplicht invoeren een einde komt, maar toch, ik sluit problemen niet uit.

Immers, de wijzigingsvoorstellen van Wiebes betekenen werk aan de winkel voor alle werkgevers. Niet alleen voor die nog-niet-overgestapte, maar ook voor de wel-al-overgestapte. Het is de vraag hoe de politiek daarop gaat reageren. Een ongewijzigde werkkostenregeling definitief invoeren is één ding, maar een gewijzigde werkkostenregeling invoeren met een beschikbare implementatietermijn van slechts een maand of wat, tja, dat is andere koek. Zeker als de voorgenomen wijzigingen niet alle even duidelijk zijn of voor werkgevers even gunstig uitpakken.

Overschrijdt nu, betaal volgend jaar
Neem bijvoorbeeld de wijze van aangeven en afdragen van een overschrijding van de vrije ruimte. Op dit moment kunnen werkgevers kiezen uit een drietal methodes, waarbij voor elke methode geldt dat overschrijding leidt tot onmiddellijk verplichte aangifte en afdracht van de verschuldigde eindheffing.

Wiebes stelt voor die aangifte en afdracht uit te stellen tot na afloop van het kalenderjaar, zodat werkgevers tijdens het jaar er geen omkijken naar hebben. Een sympathiek gebaar van de bewindsman wellicht, maar veel werkgevers zullen er weinig voor voelen om arbeidskosten van het ene jaar voor rekening te laten komen van het daaropvolgende jaar. En hoe staat het met de benodigde aanpassingen van de salarissoftware? Zijn de zogeheten marktpartijen in staat om die tijdig te realiseren?

Nuttig en noodzakelijk
En dan de – beperkte - invoering van het noodzakelijkheidscriterium. Neem de situatie dat een werkgever het wel nuttig vindt dat zijn werknemers over een mobiele telefoon beschikken, want het is wel handig dat ze goed bereikbaar zijn en zo, maar noodzakelijk voor de bedrijfsvoering, nee, zo zou hij het niet durven noemen.

Bij de 10% zakelijkheidseis van de huidige regels zou sprake zijn van een nihilwaardering, maar na invoering van het noodzakelijkheidscriterium niet. Want nuttig is niet hetzelfde als noodzakelijk. Wat gaat dit betekenen? Gaan de telefoons dan de vrije ruimte in, die ook nog eens verkleind is naar 1,2%? Dat zou de werkgever flink wat centen gaan kosten en de vraag zal dus zijn: waar gaat nuttig nu precies over in noodzakelijk?

Lastige beslissing
Kortom, er ligt op het parlement best nog wel een lastige beslissing te wachten. Moet de op een aantal punten gewijzigde werkkostenregeling nu wel of niet direct en verplicht worden ingevoerd?

Mij wacht overigens een minstens zo lastig besluit. Waarschijnlijk kondigt Apple straks de beloofde nieuwe iPhone aan, maar moet ik die dan wel of niet direct aanschaffen? Ik bedoel, zullen alle nieuwe functies het wel gelijk goed doen? Klopt alle software wel? Zullen er geen kinderziektes inzitten? Je moet er toch niet aan denken dat de boel straks hopeloos vastloopt!

Hm, misschien is het (ook) voor mij verstandig om de overstap nog maar een jaartje uit te stellen.

Han Bakker – MBZ Consultancy

blog_image:profsg_1409820278540826767a43c.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen