Salarisprofs

Gevaarlijke spelletjes

Han Bakker 1-4-2014 13:26
Categorieën: Salarisprofs

De aangifte Inkomstenbelasting is de deur uit, er valt nog steeds niets te melden over de Werkkostenregeling of over een ander onderwerp op het terrein van de loon- en premieheffing, kortom, gelegenheid om het deze keer eens over ander nieuws te hebben.

Obama in Nederland
Het meest opmerkelijke nieuws van de afgelopen maand was natuurlijk dat president Obama van de Verenigd Staten van Amerika, de machtigste man ter wereld, de leider van de vrije wereld, bij zijn bezoek aan Nederland bijna net zoveel aandacht van de pers kreeg als Geert Wilders! Bijna!

Om dat te bereiken moest Obama overigens wel flink uitpakken. Hij verscheen ten tonele met maar liefst 2 vliegtuigen, 8 helikopters en 45 auto’s. Hij liet zich vergezellen door zo’n 1000 beveiligers, voor wie een heel hotel werd afgehuurd. Daarnaast werd de halve Randstad afgezet, werden politieverloven ingetrokken en voetbalwedstrijden afgelast. En last but not least, werden er ook nog zo’n 50 wereldleiders opgetrommeld om als achtergrond te fungeren.

Geert Wilders hoefde alleen maar de vraag te stellen of we meer of minder Marokkanen in Nederland willen.

Gemeenteraadsverkiezingen
Pats boem knal! Geert stelde z’n vraag en gelijk waren de gemeenteraadsverkiezingen, het feestje van de democratie, naar de achtergrond verdwenen. Het leek wel of er helemaal niets te vieren viel! Nou was dat sowieso toch al niet het geval voor de regeringspartijen, VVD en PvdA, want die werden door de kiezer flink op hun nummer gezet. Dat zou de dames en heren toch wel aan het denken zetten. Toch?

Nou, niet dus. Minister Opstelten meldde desgevraagd dat ze bij de VVD de nederlaag hadden zien aankomen en dus was het niet zo erg. De stemming was dan ook opperbest! Daar word ik even stil van. Ik zie de machinist van die trein al, die door een rood sein rijdt, gewaarschuwd wordt voor een frontale botsing, maar toch stug blijft doorrijden met de woorden: “Nou kijk, ik zie die botsing dus aankomen en dan is het niet erg. Nee hoor, de stemming hier in de cabine is opperbest!”.

Dan maar even vragen aan de andere verliezer, Diederik Samsom, hoe hij de afstraffing door de kiezer interpreteert. Welnu, volgens Diederik begrijpt de kiezer nog steeds niet wat het kabinet allemaal voor goede dingen voor hem heeft gedaan en zullen ze het dus nóg een keer moeten uitleggen. Tja, dan moet ik toch even denken aan de bard uit Asterix en Obelix, over wie de meningen verdeeld zijn: hijzelf denkt dat hij geniaal is, de rest van het dorp vindt van niet.

Aandacht verleggen
Het is tekenend dat de grote verliezers van de verkiezingen hun nederlaag niet op waarde weten te schatten en daar met het nodige dedain op reageren. Maar voordat er kritische vragen over konden worden gesteld, was daar gelukkig Geert Wilders!

De meer-of-minder vraag van Wilders komt voor de regeringspartijen als een geschenk uit de hemel. Immers, in de aanloop naar de Europese verkiezingen moet het beeld van ‘big losers’ zo snel mogelijk naar de achtergrond worden gedrukt. En verdraaid, de uitweg wordt op een presenteerblaadje aangeboden: aandacht verleggen! Alle aandacht richten op Geert en om het hardst roepen dat wat Wilders nú heeft gedaan, écht niet kan. Dát kan een leuk toneelstukje worden!

Toneelstukje
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer neemt het voortouw: vanaf nu stemmen ze tegen elke motie van de PVV, ongeacht de inhoud! Kijk, zo doe je dat, aandacht verleggen! De VVD van Mark Rutte twijfelt. Immers, de premier heeft nog niet zo lang geleden opgeroepen om niet elke keer te reageren, als de PVV weer een stuk rood vlees in de arena gooit. Dus zou nu zelf wél reageren, niet ongeloofwaardig overkomen?

Daar komt nog bij dat de Marokkaanse gemeenschap die oproep goed heeft opgepikt, want de eerste reacties uit die hoek over het optreden van Wilders zijn zoals Rutte het wilde: onverschillig, schouderophalend, we weten wie het zegt, we worden er niet warm of koud van, hij heeft toch geen politieke macht. Kortom: volwassen.

Rutte twijfelt dus. Maar met de Europese verkiezingen in aantocht wordt de verleiding voor hem toch te groot. Hij doet mee! Hij gooit de deur naar de PVV alsnog potdicht en meldt zich uit eigener beweging bij het Jeugdjournaal, om een klein Marokkaans meisje dat bang is dat ze het land zal worden uitgezet, publiekelijk gerust te stellen. ‘Dat gaat echt niet gebeuren’, zo bezweert de premier, ‘want we leven in een rechtstaat! ‘. Kun je het nog mooier brengen?

Vervolgens stroomt het toneel vol met figuranten. Burgemeesters stellen zich op in rotten van 3 om aangifte te doen, PVV-kamerleden en –gemeenteraadsleden struikelen over elkaar heen om afstand van Wilders te nemen en Nederland blijkt meer deskundigen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog te hebben dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden.

En Geert Wilders zelf? Hmm. Zijn rol in het geheel is nog ietwat onduidelijk. Is die lijdend of leidend? Kijk, je kunt van hem vinden wat je wilt, maar hij staat niet bepaald bekend als iemand die niet precies weet wat hij zegt en ook niet precies weet wat daar de reacties op zullen zijn. Dus wie weet kijken we wel naar een Geert Wilders productie!

Oordeel
Ik weet niet hoe het u vergaan is, maar ik vond Obama in Holland wel leuk om aan te zien. Het spektakel rond De vraag van Wilders kan mij daarentegen veel minder bekoren.

De politiek laat zich hier weer eens van haar slechtste kant zien. Over de ruggen en vooral emoties van de burger worden partijpolitieke spelletjes gespeeld, met als risico dat de boel gierend uit de hand loopt.

Het bewust creëren van publieke verontwaardiging, grenzend aan massahysterie, ten behoeve van kortstondig politiek gewin, is onverantwoordelijk. Je hoeft niet terug te gaan tot de Tweede Wereldoorlog om het gevaar daarvan te zien; 12 jaar is voldoende.

Ik krijg zo langzamerhand steeds meer behoefte aan een referendum, met maar één simpele vraag: Wilt u meer of minder politici in Nederland?

Han Bakker – MBZ Consultancy

blog_image:profsg_1396352152533aa49839201.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen