Salarisprofs

De jacht op uw portemonnee

Han Bakker 28-11-2013 10:58
Categorieën: Loon- en premieheffing

Toen ik vele jaren geleden in dit wereldje van belastingen en premies sociale verzekeringen belandde, was de computer nog niet uitgevonden. Nou ja, misschien wel al uitgevonden, maar nog geen gemeengoed. En het internet was nog in geen velden of wegen te bekennen.

Als je in die dagen ergens kennis over wilde opdoen, dan ging je naar de bibliotheek. Voor de jongeren onder ons: dat is een gebouw of – bij een bedrijf - een kamer, die gevuld is met boeken. Je weet wel, die papieren dingen met letters en plaatjes, die – als je ze laat vallen – nog gewoon leesbaar blijven! Ongelofelijk nietwaar! Dat zou je eens moeten proberen met een laptop of een tablet.

Nieuwe cijfers
Alle wijzigingen die een nieuw Belastingplan met zich meebracht, waren niet altijd direct beschikbaar. En zeker niet oproepbaar, zoals nu met het internet het geval is.

Ik maakte dan ook altijd dankbaar gebruik van de overzichten die in de kranten verschenen. Het Algemeen Dagblad besteedde steevast 2 tot 4 volledige pagina’s aan alle cijfers voor het nieuwe jaar en presenteerde deze onder de titel De dans om uw portemonnee. Ik plakte die pagina’s op de muur achter mijn bureau, zodat ik alles snel kon opzoeken en niet de – lange – gang naar de bibliotheek hoefde te maken.

Informatie of desinformatie?
Maar de tijden zijn veranderd. De computer en het internet maken het mogelijk om binnen enkele seconden zo’n beetje overal over geïnformeerd te worden. Dat is een vooruitgang, tenminste, als je informatie weet te onderscheiden van misinformatie. Of desinformatie. En dat is best wel moeilijk.

Zo las ik op diverse websites dat de president van de Nederlandsche Bank, de heer Klaas Knot, voelde dat we uit de recessie waren. Er waren nog geen cijfers beschikbaar, maar hij voelde het gewoon. En wat bleek even later, verdraaid, we bleken 0,1% groei te hebben! Klaas had gelijk, met zijn gevoel. Ongelofelijk! Nietwaar?

Tja, zouden er nu echt mensen zijn die dit geloven? Het is natuurlijk je reinste volksverlakkerij. In de eerste plaats kun je cijfers van een overheid nooit vertrouwen (ik herhaal, nooit) en in de tweede plaats, kom op zeg, Klaas kan toch nooit zo’n minimale 0,1% groei hebben gevoeld. Het is cijfermatig al nauwelijks meetbaar! In mijn ogen heeft onze Klaas zich er dan ook niet bepaald geloofwaardiger op gemaakt.

De jacht is geopend
Maar waarom doet Klaas dit dan? Simpel, hij probeert ons het gevoel te geven dat het weer goed gaat met de economie, in de hoop dat we dan weer geld gaan uitgeven. Dat we weer gaan consumeren, zodat er weer lekker veel belastingcentjes binnenkomen. Want de tijd van de dans om uw portemonnee is voorbij: er wordt nu jacht op gemaakt!

Dat zien we bijvoorbeeld goed bij de pensioenplannen van het kabinet, die het Rijk € 3 miljard moeten opleveren. Het kabinet informeert ons over stijgende levensverwachting, legt uit dat we daardoor langer moeten werken voordat we met pensioen kunnen, met als gevolg dat de pensioenopbouw per jaar omlaag kan. Er is geen speld tussen te krijgen! Toch is het niet de pensioenopbouw, waarin het kabinet is geinteresseerd; het gaat om de bijbehorende – lagere –pensioenpremie. Het verhaal eromheen - hoe logisch ook – dient slechts de ware reden voor de pensioenplannen te verhullen. Het gaat alleen maar om geld.

En wat te denken van de werkloosheidscijfers. Die dalen! In oktober waren er volgens het CBS maar liefst 11.000 werklozen minder! Het gaat weer goed met de economie: u kunt uw spaargeld weer van de bank halen en weer gaan consumeren, riep de politiek. Het is alleen wel vreemd, dat bij nadere beschouwing blijkt dat het aantal lopende WW-uitkeringen in dezelfde periode met 8.000 is gestegen. Rarara, hoe kan dat?

Verwarrend
De veelheid aan informatie waarmee we worden overspoeld, maakt het allemaal bijzonder verwarrend. Wie of wat kun je nog vertrouwen? Wat is nog waar en wat niet meer?

Follow the money! De hoofdpersonen uit de boeken van Robert Ludlum, auteur van thrillers en spionageromans, wisten wel hoe ze moesten omgaan met ondoorzichtige situaties. Volg de geldstroom!

Feit is dat op dit moment ons kabinet nog maar één prioriteit heeft: op korte termijn € 6 miljard bijeenhalen. Dat kun je goed of slecht vinden, het feit verandert er niet door. Geld bijeenhalen kan op een aantal manieren: door minder uit te geven, door belastinginkomsten naar voren te trekken en last but not least, door geld weg te halen bij de burger.

Dat laatste wordt uiteraard het liefst goedschiks gedaan, via slimme (of is het sluwe) propaganda, die ons duidelijk moet maken dat de recessie voorbij is. We hoeven ons geen zorgen meer te maken en kunnen dus wel weer gaan consumeren. Maar indien nodig, kan het ook kwaadschiks. Door bijvoorbeeld een deel van ons spaargeld te confisqueren, hetgeen mevrouw Christine Lagarde van het IMF al heeft geoefend. Zie mijn vorige blog Waar is dat feestje? Daar is dat feestje!

Feestdagen
De keuze voor de burger is dus simpel: goedschiks of kwaadschiks geld kwijtraken. Die keuze lijkt me niet echt moeilijk. Toch? Ik kies in elk geval voor goedschiks. De feestdagen komen eraan en ik ga geld uitgeven aan dingen die ik leuk vind. Of nuttig. Voordat de overheid mijn geld gaat uitgeven aan dingen die zij leuk vindt. Of nuttig. Of noodzakelijk. Of wat dan ook.

Ik ga dus lekker winkelen, maar niet zonder mijn portemonnee goed in de gaten te houden. Want in deze drukke winkelmaanden is de overheid niet de enige die daar jacht op maakt. Maar daar vertel ik u niets nieuws mee.

Han Bakker – MBZ Consultancy

blog_image:profsg_13856333905297166e0915f.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen