Salarisprofs

Het wordt een fantastisch jaar!

Han Bakker 30-12-2013 10:05
Categorieën: Loon- en premieheffing

Dit keer geen Jaaroverzicht met een Ergernissen top 5. Een langlopende traditie van maar liefst 2 jaar komt hiermee aan haar einde. Het is niet anders. Alles is namelijk al gezegd. Alle ergernissen van dit jaar zijn in mijn eerdere blogs al benoemd. Echt nieuwe zijn er niet bijgekomen.

Wat wel extra ergerniswekkend is dat alle ergerniswekkende zaken keer op keer terugkomen, keer op keer worden herhaald. Als een kapotte grammofoonplaat waarin de naald van de pick-up is blijven hangen. Voor de jongeren onder ons: een pick-up is een apparaat waarmee ….… nou ja, laat eigenlijk ook maar. Ik wil de jeugd niet irriteren met mijn uitleg van hoe het vroeger was. Voordat je het weet krijg je het stempel opgedrukt van ouwe zeur. Die ergernis wil ik niet opwekken, want dat stempel zou mij mateloos irriteren.

De aandachtige lezer heeft wellicht bemerkt dat ik – hopelijk – foutloos laveer tussen het gebruik van de woorden irriteren en zich ergeren. En dat na koffie gedronken te hebben! Goed hè? Kees van Kooten, taalvirtuoos en opsteller van het Groot Dictee der Nederlandse Taal, zal tevreden zijn. Gelukkig maar, want (zich) ergeren en (zich) irriteren lijken mij zo’n beetje de meest gebruikte termen dit jaar. Zeker door mij.

Fiscale subsidie
Zo werd onlangs in de krant de aftrekbare pensioenpremie betiteld als zijnde een fiscale subsidie. Een fiscale subsidie! Wat is dat voor propagandistisch gezwets! Subsidie!? Is dat het moderne antwoord op de levensvraag Waartoe zijn wij op aarde? Zijn wij op aarde om belasting te betalen en moet alles wat we niet hoeven af te dragen worden gezien als een fiscale subsidie? Als een soort zakgeld dat de burger krijgt van zijn overheid, nadat hij al zijn verdiensten heeft afgedragen?

Het is natuurlijk klinkklare onzin, opgeschreven door een journalist die werkelijk geen flauw benul heeft van fiscale wetgeving, maar niettemin, het staat er wel en beïnvloedt daarmee het denken van de eveneens fiscaal onwetende burger. Die gaat denken dat de overheid subsidie na subsidie uitkeert en dat je zo’n regering dus moet koesteren. Dus misschien was het ook wel een ‘bewussie’ van een regeringsgetrouwe journalist. Wie zal het zeggen.

Maar goed, geen Ergernissen top 5 dit keer, want van zich ergeren wordt een mens niet vrolijker. En niets is ergerlijker dan geërgerd het jaar uit te gaan, omdat alles en iedereen je irriteert. (Nog steeds goed, meneer Van Kooten?) Dus dit keer wil ik de aandacht maar weer eens vestigen op zaken die ons vrolijk maken, die ons leven leuk maken.

De kleine dingen
Zo was ik vorige week in Oostenrijk, om even bij te komen van de drukte van de afgelopen maanden. Op de oefenweide naast de skilift was een vijftal peuters van een jaar of 4 bezig met de eerste ‘stapjes’ op de ski’s. Vijf hummeltjes, gekleed in minuscule ski-outfitjes, hun hoofdjes veilig opgeborgen in zo op het oog gigantische helmpjes. En dan achter elkaar, en soms door elkaar, proberen de ski-juf te volgen. Het was een aandoenlijk schouwspel, waarbij blije gevoelens de irritaties en ergernissen van het dagelijks leven opzij duwden.

Maar dan kom je weer thuis en liggen de kranten van de afgelopen week op je te wachten. Zorg fraudeert voor 77 miljoen, Werkloosheid stijgt naar het niveau van de jaren 80, Graaiers blijven graaien. Verdorie, daar gaan we weer! Terug naar de realiteit van alledag.

De realiteit
In die realiteit blijft premier Rutte maar roepen dat hij voor minder Europa is. Nederland moet minder macht overdragen aan Brussel, luidt zijn devies. Maar 10 seconden later steunt hij wel de kandidatuur van Guy Verhofstadt als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Guy Verhofstadt! Een grotere eurofiel is er op de hele wereld niet te vinden! Meneer Verhofstadt is voor meer Europa, in alle geledingen. Hoe kan Rutte die man dan steunen?

Volgens Rutte zelf is dat eenvoudig te verklaren. Rutte zegt Verhofstadt te steunen als VVD’er en niet als premier van Nederland!

Hoe méér ongeloofwaardig kun je zijn? Want Hans van Baalen, lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen, pleit namelijk ook voor minder Europa. Dus meneer Rutte, als u niet spreekt namens Nederland en dus ook niet namens de VVD, dan blijft er nog maar één smaak over. Precies: meneer Rutte spreekt namens zichzelf. Hij ziet ook wel in dat hij in Nederland is uitgezwetst en door niemand meer wordt geloofd. Hij zal zijn carrière dus moeten voortzetten in Brussel. Bij meneer Verhofstadt om precies te zijn. En van een carrière bij de Europese Unie is nog nooit iemand armer geworden. Bah, wat is politiek bedrijven toch een onfrisse bezigheid.

Een fantastisch jaar
Zit ik me verdraaid toch weer te ergeren, omdat de handelwijze van Rutte me mateloos ergert, eh, irriteert. (Sorry, meneer Van Kooten.) Moet ik niet doen, zeker niet tijdens de feestdagen. Dan moet je je richten op de prettigere dingen in het leven en – als het even kan - je niet te veel zorgen maken over de toekomst. Dat heeft geen enkele zin. Het komt zoals het komt. Tob niet; het wordt toch anders. Geen zorgen voor de dag van morgen. Tegeltjeswijsheid, ik geef het toe, maar wel met een kern van waarheid.

Dus ik zou zeggen, laten we genieten van de feestdagen en ons verheugen op een stralende toekomst. En, om te beginnen, op een fantastische loonstrook in januari! Voor iedereen een lagere eerste belastingschijf en voor de meesten van ons ook nog eens meer algemene heffingskorting en meer arbeidskorting. En dan als toetje, misschien ook nog eens een lagere pensioenpremie. Het kan niet op! De loonstrook wordt volgend jaar een waar feest!

Nee, nu niet kijken naar de keerzijde van dit alles, maar gewoon genieten van het vooruitzicht van hogere netto-inkomsten volgend jaar. Zullen we afspreken dat 2014, in elk geval voor de duur van de feestdagen, een fantastisch jaar wordt?

Ik wil iedereen een goede jaarwisseling toewensen en een gelukkig, gezond en - als het even kan (ik blijf optimistisch) - ergernisvrij 2014!

Han Bakker – MBZ Consultancy

blog_image:profsg_138839443952c137c71e410.jpg:end_blog_image

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen