Salarisprofs

Komkommertijd

Han Bakker 24-7-2013 10:21
Categorieën: Loon- en premieheffing
De vakantietijd is weer aangebroken. Lekker weg in Nederland. Of misschien wel naar het buitenland. Kamperen in Frankrijk bijvoorbeeld, om na te genieten van de Tour de France. Want die is weer helemaal in, nu ‘we’ weer een woordje hebben meegesproken, zo lees ik in de krant. Daarin staat ook het dagelijkse transfernieuws in de voetbalwereld: welke speler speelt volgend jaar bij welke club en wat gaat ie daar verdienen. Het leest allemaal prettig weg en het is een verademing, na al die maanden met ellendige berichten over bezuinigingen, ombuigingen en hervormingen.

Straks, als het zomerreces van onze volksvertegenwoordigers voorbij is, zullen we weer gebombardeerd worden met de meest geniale plannen om onze economie uit het slop te trekken. Voor onze beroepsgroep is dat op zich natuurlijk niet verkeerd. Ik bedoel, als er nooit iets zou veranderen, zou het een saaie boel worden. Helemaal voor mensen zoals ik, die er een genoegen in scheppen om de medemens kond te doen van de volgende voorgenomen wijziging, om aan te geven wat er allemaal wel en niet aan deugt.

Politieke wijsneuzen

Maar eerlijk gezegd heb ik daar op dit moment niet zoveel zin in. Ik wil mijn zomerse gevoel proberen vast te houden en dus even geen aandacht schenken aan al die politieke wijsneuzen, die het allemaal zo goed weten. Want zeg nou zelf, zouden die nu echt invloed kunnen uitoefenen op het herstel van de economie? Ik begin er steeds meer aan te twijfelen. De wereld van het grote geld speelt zich buiten ons gezichtsveld af. En als ik het goed zie (…), ook buiten het gezichtsveld van onze dames en heren politici. Die proberen maar wat, waarbij ze voornamelijk alleen maar voor onrust zorgen, of het nu de arbeidsmarkt betreft, de woningmarkt of de ouderenzorg.

Die onrust beïnvloedt onze stemming, ons geluksgevoel. Ik lees dat wij na de Grieken het meest negatief zijn over onze toekomst, terwijl we, zo lees ik eveneens, zo’n beetje het rijkste land van Europa zijn. Kan best zo zijn, maar de mens lijdt nu eenmaal het meest onder het lijden dat hij vreest. En wie veel heeft, kan veel verliezen.

Maar nu dus even rust. Het fijne aan de zomer is behalve het lekkere weer ook de komkommertijd. Er is opeens aandacht voor zaken die anders geen nieuwswaarde hebben. Zoals wie de mooiste vakantiefoto maakt of de grootste appeltaart bakt. Het zijn dat soort kleine dingen die het leven leuk maken.

Maar dan moeten ze je natuurlijk niet gaan lastig vallen met berichten over de voorgenomen afbraak van ons pensioenstelsel.

Afbraak pensioenstelsel

Ons pensioenstelsel: tot niet zo heel lang geleden ons paradepaardje, waarmee we andere landen de ogen uitstaken. Maar nu deugt er opeens helemaal niets meer van. De premies moeten omhoog, de uitkeringen gaan omlaag en sterker, de jaarlijkse opbouw wordt beperkt. Als reden wordt gegeven dat dat logisch is, omdat we langer (moeten) werken en daardoor meer jaren hebben om het pensioen op te bouwen.

De ware reden voor de afbraak is natuurlijk dat een lagere pensioenopbouw de schatkist direct geld oplevert. Immers, een lagere pensioenpremie betekent een kleinere aftrekpost en dus meer inkomsten voor het Rijk. Daar komt bij dat door een lagere pensioenpremie het netto-inkomen van de burger ook nog eens stijgt, waardoor die meer geld heeft om uit te geven. Oftewel, kassa voor de minister van Financiën.

Het is allemaal niet leuk, maar echt triest word je als je hoort wat ze in Brussel van plan zijn met onze pensioenpotten, waar op dit moment zo’n slordige 1 biljoen (oftewel, duizend miljard) euro in zit. Nee, ik ga het er niet over hebben. Uw hele zomerse gevoel zou als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het komt later wel. Het is nu zomer! Tijd voor ontspanning. Tijd voor leuke, totaal onbelangrijke komkommerberichten!

Komkommerberichten

Eens even kijken wat ik kan vinden. Ik lees hier dat de G20 (de groep van de 19 grootste industriële landen ter wereld, aangevuld met de Europese Unie) heeft vastgesteld dat de huidige beleidspolitiek in de eurozone - bezuinigen en hervormen - in de praktijk totaal niet werkt! De schulden en tekorten zijn alleen maar opgelopen, de werkloosheid sterk gestegen en groei is ver te zoeken! De G20 adviseert dan ook om de bezuiniging- en hervormingsagenda los te laten en om vol in te zetten op financieel economisch beleid, wat tot groei en banen leidt. Oftewel, groei boven soberheid!

Oeps, dat is niet bepaald een komkommerbericht! Dit is wel degelijk belangrijk! Maar ook hierin heb ik nu geen zin, nadenken over het feit dat alle bezuinigingsellende van de afgelopen jaren ons kennelijk alleen nog maar meer ellende heeft gebracht. Dat doe ik straks wel weer, na de zomer. Dus snel over naar het volgende bericht.

Even kijken. Er moet toch iets opwekkends te vinden zijn. Wat stond er ook al weer in het rapport van de belastingcommissie Van Dijkhuizen? Oja, als de adviezen van de commissie worden opgevolgd, leidt dat tot maar liefst 140.000 extra arbeidsplaatsen. 140.000! Nee, hier ga ik niet kritisch over doen. Niet nu. Ik accepteer dit positieve bericht met open armen; ik wil met een goed gevoel de zomer in. We hebben het er later nog wel over.

Hier heb ik er nog één: een 12 jarige jongen krijgt van de gemeente Heerhugowaard een boete van € 72,50, omdat hij een chipszakje op straat heeft gegooid. Kijk, dat is nou leuk om te lezen! Dat een gemeente haar tekort niet afwentelt op de belastingbetaler, maar op een kind van 12 jaar. Dat is creatief! Dat is ondernemend! Dat is die VOC-mentaliteit, die we in dit land zo nodig hebben!

Verdraaid, nu begin ik als een zekere politicus te klinken. Het wordt tijd om een verfrissing te scoren. Ober!

Han Bakker – MBZ Consultancy

Voor meer blogs van Han Bakker, klik hier

Reageer

Cookie-instellingen