Salarisprofs

Als interim-professional nieuwe competenties ontdekken

Als interim salarisadministrateur werd Pieter-Bas via Salarisprofs ingehuurd om tijdelijk de personeels- en salarisadministratie te coördineren bij Royal A ware. Royal A ware produceert kaas en zuivelproducten. Zo komen bijvoorbeeld alle Albert Heijn kazen en verse tapas bij hen vandaan. De organisatie was toe aan een nieuw HR-informatiesysteem en vaak is dit een lastige noot om te kraken.


Karakter helpt soms mee om verder te komen

Om het verloop van het artikel te begrijpen, is het goed alvast meer te weten over het karakter van Pieter-Bas. Hij is rustig, uiterst secuur, goed in zijn communicatie, ziet overal ruimte voor verbetering (zéker waar het HR- en payrollprocessen betreft), heeft een zonnig humeur, is bescheiden en weet zijn ideeën tot verbetering helder en krachtig te verwoorden.

Na een aantal maanden had Pieter-Bas de coördinatie van de personeels- en salarisadministratie onder de knie en keek hij onbewust om zich heen.

Royal A ware groeit hard, autonoom en door overnames. De kans dat Pieter-Bas in zo’n sterk veranderende organisatie verbeteringen waarneemt, is groot. Zijn handen begonnen dan ook al snel te jeuken om meer op te pakken, processen te optimaliseren en meer structuur te krijgen.

Vanaf 1 januari legt hij verantwoording af direct aan de CFO op holding niveau en stuurt hij het team shared HR services aan.

“Het gebeurt wel vaker dat ik ergens binnenkom voor één project en dan 18 maanden later vertrek na het afronden van meerdere projecten. Ik ben nu eenmaal niet zo goed in alleen maar ‘op de winkel passen’. Dat zit niet in mijn aard, want ik wil zoveel mogelijk verbeteren.”

Met vertrouwen kom je ver

Binnen het HR-informatiesysteem was de urenregistratie en het tijdschrijfsysteem niet efficiënt en soms zelfs foutgevoelig. Pieter-Bas ging hierover het gesprek aan met de verantwoordelijke plantmanager. Die gaf aan dat dit in het verleden meermaals is opgepakt, maar nooit tot tevreden resultaten heeft geleid. Pieter-Bas nam zijn verantwoordelijkheid en trok het project naar zijn team toe.

“Alles staat of valt met de factor communicatie, zeker in mijn werk als interim professional.”

Pieter-Bas is nu projecteigenaar van het project en dat zijn feitelijk twee vliegen in één klap. Pieter-Bas houdt de controle en belangrijker, zijn interne klant (de plantmanager) is hier erg blij mee.

“Dit vertrouwen moet je wel eerst verdienen. Ik zorg ervoor dat alles wat ik doe, goed gedaan wordt. Ik controleer telkens de tevredenheid door ernaar te vragen. Verder houd ik mijn interne klanten altijd op de hoogte van de zaken die ik uitvoer en ga uitvoeren.”

Na iedere project je lostrekken van collega’s

Als interim professional ben je een aantal maanden tot een jaar (en soms langer) intern bij een opdrachtgever. Je leert de cultuur kennen en je bouwt een band op met collega’s. Dan is het project afgerond, je taak zit erop en je gaat weer door.

“Ik kan mezelf makkelijk lostrekken van de processen en systemen waar ik al die maanden intensief mee bezig ben geweest. Het geeft energie om daarna weer nieuwe projecten op te pakken. Maar je bouwt ook een band op met je collega’s bij de opdrachtgever. Soms vind ik het wel lastig dat los te laten.”

Nieuw ontdekte competenties sturen je soms een andere kant op

Pieter-Bas is in de basis een zeer ervaren salarisadministrateur. Vanuit zijn vakinhoudelijke rol is hij meer de kant op gegaan van procesmanager en teamleider.

“In 2011 solliciteerde ik bij Salarisprofs en gaf toen aan nooit leidinggevende te willen zijn. Ik voelde me lekker bij de inhoud van payroll. Dáár wilde ik me in blijven verdiepen.”

Soms is de werkelijkheid weerbarstiger of groei je in je rol. Wat de oorzaak ook is, Pieter-Bas heeft nieuwe competenties bij zichzelf ontdekt. Hierdoor is hij nu niet meer dagelijks bezig met mutaties en maandelijkse verloningen. Toch blijft zijn kennis over salarisadministratie, -systemen en -processen zijn basis en fundament. In alle nieuwe taken en verantwoordelijkheden die hij uitvoert, kan hij terugvallen op zijn kennis en ervaring, dat vormt zijn ‘veilige haven’.

Bij Salarisprofs helemaal op je plek

“Het klinkt cliché, maar ik kan me geen beter werkgever bedenken. Ik krijg veel vrijheid om mezelf te ontwikkelen. In een relatief korte tijd ben ik gegroeid van uitvoerende naar leidinggevende. Hierin ben ik gestimuleerd en daar ben ik ze dankbaar voor.”

De sfeer bij Salarisprofs kenmerkt zich door het persoonlijke karakter. Als interim professional zit je 5 dagen per week bij de opdrachtgever. Toch ervaren de meeste de collega’s bij Salarisprofs als ‘de echte’. Doordat het team van professionals goed bij elkaar past, zijn de 6 tot 7 bijeenkomsten per jaar een feest. Soms letterlijk en soms zijn de seminars naast kennisoverdracht gewoon heel gezellig.

“Het is een combinatie van menselijk gevoel en aansluiting op elkaar. Ik weet het niet precies, het lijkt een soort van formule. Voor mij werkt deze in ieder geval heel goed.”

Cookie-instellingen